![9-12]()
Sneek – Dinsdag 24 mei a.s. ontvangen de Stichting Literaire Activiteiten Sneek (LAS) en de Protestantse Kerk Sneek de veelzijdige schrijver en P.C. Hooftprijs-winnaar Willem Jan Otten. De bijeenkomst vindt plaats in de Martinikerk, Grote Kerkstraat 5, Sneek. De aanvang is 20.15 uur.
Willem Jan Otten (Amsterdam 1951) is een schrijver/dichter, met een veelzijdig en rijk oeuvre van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken en essays, waarvoor hij een veelheid aan literaire prijzen in de wacht sleepte. In 2014 werd dat nog eens bekroond met de P.C. Hooftprijs. Otten is gehuwd met de schrijfster Vonne van der Meer.
In 1973 debuteerde Otten als dichter met de bundel Een zwaluw vol zaagsel. Het leverde hem direct zijn eerste literaire prijs op (Reina Prinsen Geerligsprijs). Na het verschijnen van zijn roman Ons mankeert niets in 1994 raakte Otten betrokken in de discussie over het euthanasievraagstuk.
In de roman wordt een huisarts geconfronteerd met patiënten die vinden dat ze volkomen gezond zijn. Ons mankeert niets. Maar, het zijn de mensen die niet verder willen leven. Hoe moet de gewetensvolle huisarts hen benaderen? Moet een arts de doodswens van zijn patiënten respecteren, en afwachten tot zij hun plannen ten uitvoer brengen? Of getuigt het juist van respect als hij zijn uiterste best doet om hun wanhoopsdaad te verhinderen?
Naar aanleiding van zijn bekering tot het katholieke geloof, publiceerde Otten in 1999 Het wonder van de losse olifanten, met als ondertitel: “een rede tot de ontwikkelden onder de verachters van de christelijke religie”. “Eigentijdse” christenen, stelt hij, willen “hun leerstellingen zo ruim interpreteren dat je er met je verstand bij kunt”. Dat doet Otten anders: hij wenst de christelijke religie uitsluitend te consumeren in de klassieke bereidingswijze, d.w.z. met huid en haar. Dat gaat tegen de rede in, en daarom is zijn geloof ook precies wat het alleen maar zijn kan: geloof.
In 2004 verscheen zijn roman Specht en zoon, die bekroond werd met de Libris Literatuur Prijs. In deze roman vertelt Otten het verhaal van portretschilder Felix Vincent die van een rijke industrieel de opdracht krijgt zijn gestorven zoon te schilderen. De laatste publicatie van deze veelschrijver dateert van 2014: Droomportaal is een bundeling van verhalende essays van levensbeschouwelijke aard, die te lezer tot nadenken zetten.
Nog een greep uit zijn literaire prijzenkast: Herman Gorterprijs (1981), Jan Campertprijs (1992), Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre (1999) en de P.C. Hooft-prijs voor beschouwend proza (2014).
De activiteiten van de LAS worden georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Van der Velde en Bibliotheek Sneek.
Reserveren kan bij voorkeur via www.stichtinglas.nl of bij Boekhandel Van der Velde. Kaarten zijn ook, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar aan de zaal. Donateurs ontvangen korting op de toegangsprijs.
The post LAS en PKN Sneek ontvangen schrijver Willem Jan Otten appeared first on GrootSneek.